Head of Finance

Description de l'offre d'emploi

Bank J.Van Breda & C° zoekt een nieuwe verantwoordelijke voor het aansturen van de afdeling Interne en Externe rapportering op het hoofdkantoor in Antwerpen en onder de verantwoordelijkheid van de CFO.

De afdeling Interne en Externe rapportering bestaat uit 3 teams die samen verantwoordelijk zijn voor de boekhouding, de budgettering, de financiële, wettelijke en management rapportering van de groep.


Functie

Je rapporteert aan de CFO en bent verantwoordelijk voor het volledige takenpakket van de financiële afdeling waarbij je ondersteund wordt door 3 teams (9 FTE’s) die je aanstuurt: boekhouding, wettelijke rapportering en management rapportering. Je werkt nauw samen met de business, de kostenverantwoordelijken, ALM en de group controller.


Jouw verantwoordelijkheden:

 • Leadership: Je stuurt de 3 teams aan. Met energie en enthousiasme inspireer en coach je je collega’s om zich verder te ontwikkelen en hun grenzen te verleggen; je zorgt voor cohesie, samenwerking, betrokkenheid, fun en een positieve dynamiek tussen de verschillende teams die vaak onder strakke deadlines van closing tot closing werken.
 • Accounting & reporting: Je zorgt te allen tijde voor een tijdige, correcte en compliant voorbereiding en aflevering van de financiële en fiscale boekhouding (BGAAP en IFRS) en de wettelijke rapportering (Corep, Finrep, Basel rapportering).
  Je verzekert een tijdige, correcte, transparante en inzichtelijke management rapportering (toelichting van de cijfers, budgetanalyse,…, KPI dashboards voor directiecomité, auditcomité en raad van bestuur); hierbij is de duiding bij de cijfers net zo belangrijk als de cijfers zelf!
 • Budget & forecast: Je stuurt het jaarlijkse budget- en forecastproces (opmaak en opvolging), zorgt voor alignering en voor de juiste allocatie van middelen om de strategie te realiseren.
 • Forward-looking: Met jouw team ontwikkel en verzorg je (ad-hoc) impactanalyses van mogelijke veranderingen (regelgeving, financiële markten, M&A, …) alsook what-if scenario’s die het management in staat stelt om beleidsbeslissingen te nemen, risico’s in te zien en te beperken waar nodig.
 • Adviesverlening: Je analyseert de commerciële en financiële cijfers en adviseert je management en directiecomité over mogelijke (financiële/performance) optimalisaties die uit je (KPI) rapporten en processen uitkomen inclusief kostenoptimalisatie.
 • Externe Stakeholders’ management: Je coördineert de contacten met de externe auditors, NBB en aandeelhouders over eigen rapportering en verantwoordelijkheden.
 • Interne stakeholders’ management: Je bouwt een intern netwerk en creëert draagvlak om de juiste analyses en adviezen uit te werken en te implementeren om de performance te verbeteren.
 • Pro-actief financieel beheer: Je volgt de evolutie in je aandachtsgebieden (accounting, financieel management, fiscaliteit, regelgeving,… en strategie), je anticipeert de impact hiervan op de cijfers, je teams, je processen en systemen en je zorgt voor een efficiënte implementatie van de gewenste/nodige veranderingen binnen je teams en samen met andere gesprekspartner (bijv. IT, Risk).
 • Operational excellence: Je draagt expertise over naar de collega’s en bouwt verder aan een sterk functionerend team waarin alle benodigde competenties, kennis en motivatie aanwezig zijn om de deadlines en doelstellingen van het team te bereiken en te allen tijde compliant te zijn met de wettelijke vereisten. Je zorgt dat de systemen en processen geoptimaliseerd zijn en gaat op zoek naar manieren om rapporteringen nog verder te automatiseren.


Aanbod

Bank J. Van Breda & C° investeert maximaal in haar medewerkers, dit vertaalt zich in eerste plaats in een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden met extralegale voordelen zoals een verzekering met hospitalisatie- en overlijdensdekking, maaltijdcheques, groepsverzekering, iPhone en een bedrijfswagen met tankkaart.

Daarnaast stellen we alles in werk om uw competenties op de allerbeste manier verder te laten ontwikkelen. Je mag hiervoor rekenen op een motiverende omkadering, gerichte coaching en interne/externe opleidingsmogelijkheden.

Pré-requis du poste

 • Je hebt een Masterdiploma in een economische richting of gelijkwaardig door ervaring en hebt interesse in de financiële wereld;
 • Je hebt >10 jaar ervaring in een financiële functie bij een financiële instelling of bij een big 4 accountantskantoor;
 • Je hebt kennis van IFRS en BGAAP boekhouding als ook van wettelijke rapportering zoals COREP, FINREP en Basel (Anacredit, …);
 • Je hebt ervaring met people management met focus op coaching en je bent ook een betrouwbare teamplayer;
 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden: je kan complexe materie eenvoudig uitleggen;
 • Je bent een business partner die draagvlak kan creëren;
 • Je hebt uitstekend analytisch inzicht, je bent sterk met cijfers en kan die gebruiken om te adviseren;
 • Je hebt oog voor details met helikopterview;
 • Je hebt sterke organisatorische vaardigheden, je hebt bewezen ervaring in projectmanagement en time management: je kan de activiteiten en projecten van je teams goed inplannen en aansturen om de verschillende strakke deadlines te halen; 
 • Je ben stressbestendig;
 • Je kunt zeer vlot overweg met MS Office programma’s (Excel, Powerpoint, Word) . Kennis van Tableau of een soortgelijk BI tool is een plus;
 • Je bent Nederlandstalig, een goede kennis van Frans en Engels is een plus.

Bij Bank J.Van Breda hechten we veel belang aan het juist behandelen van vertrouwelijke en privacygevoelige informatie. Als je bij ons in dienst komt, zal je intensief met dit soort gegevens in contact komen. We verwachten dan ook dat je hier op een correcte en ethische manier mee zal omgaan.