Business controller met focus op ESG

Functieomschrijving

Ben je goed met cijfers, hou je van contacten leggen en draag je duurzaamheid een warm hart toe? Dan ben jij de persoon die we zoeken om invulling te geven aan een nieuwe rol binnen onze organisatie zijnde een Business controller maar met focus op ESG.

Ons rapporteringsteam op de hoofdzetel in Antwerpen zoekt een zelfstandige en communicatief sterke controller die zich wilt vastbijten in de ESG-regelgeving (Environment, Social & Governance), en die zowel intern als extern hét aanspreekpunt zal zijn voor alle rapporteringen hierover. De betrouwbaarheid en kwaliteit van deze rapporteringen wordt immers steeds belangrijker voor verschillende stakeholders, zoals klanten, leveranciers en investeerders, en dit niet louter voor regulatoire/compliance doeleinden. In die optiek zal je ook als sparringpartner fungeren van onze interne adviseur MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en het ESG-comité om samen onze huidige en toekomstige aanpak strategisch in te vullen.


Niet zomaar een bank

Kom je bij ons aan boord? Dan merk je al snel dat Bank Van Breda geen doorsnee bank is. We zijn een bank enkel voor ondernemers en vrije beroepen, zowel privé als professioneel staan we klanten levenslang bij.

En dat is niet alles: onze bedrijfscultuur is warm en bruisend dankzij de onderlinge collegialiteit en zin voor initiatief. Toffe werksfeer? Check!


ESG controller als business partner

Je maakt deel uit van het Finance team, waarbinnen jij hét aanspreekpunt bent voor alle rapporteringen inzake ESG. In deze rol werk je nauw samen met de business, risk, de (interne) beleidsadviseur voor MVO en het ESG-comité (verantwoordelijk voor de strategische invulling van ESG). Je stemt ook af met IT en de business om de huidige processen, producten en data te optimaliseren om zo te voldoen aan de (voortdurend toenemende) rapporteringsvereisten inzake ESG.


Jouw verantwoordelijkheden:

 • Je maakt een grondige analyse van en interpreteert de vereisten inzake de ESG-regelgeving (EU taxonomie, CO2-emissies, SFDR, CSRD, e.d.) en volgt updates hierover op de voet op.
 • Je vertaalt de regelgeving in datavereisten en beoordeelt de datakwaliteit van de beschikbare gegevens. Je gaat in overleg met de collega’s van de verschillende businessafdelingen en van IT om de nodige gegevens te verzamelen. Indien nodig, bespreek je samen met hen de te ondernemen acties om aan de vereisten te voldoen (bv. aanpassing van onze processen, dataregistratie, enz.) en volg je de implementatie hiervan op.
 • Je bent verantwoordelijk voor het opzetten en opmaken van de verschillende processen en (wettelijke) rapporteringen en externe disclosures aangaande ESG binnen onze bank en ook richting onze aandeelhouders (Ackermans & van Haaren). Je maakt een (jaar)planning op voor de verschillende rapporteringsvereisten en zorgt ervoor dat de verschillende deadlines worden gehaald.
 • Je interpreteert de resultaten en geeft indien nodig (gevraagd of ongevraagd) advies voor verbeteringen.
 • Je werkt nauw samen met onze beleidsadviseur maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en treedt op als sparring partner. Je bepaalt mee de KPI’s om de vooropgestelde doelstellingen inzake ESG aan te sturen en te meten. Op basis hiervan lever je een actieve bijdrage aan het jaarlijkse duurzaamheidsverslag.
 • Bij ad hoc vragen of nieuwe rapporteringsvereisten stel je de juiste kritische vragen, ga je op zoek naar de juiste data, voer je een analyse uit en lever je de relevante resultaten gestructureerd aan.
 • Op continue basis optimaliseer je de aanlevering en verwerking van data en ga je proactief op zoek naar manieren om de rapporteringen en/of de processen te automatiseren en/of te verbeteren;
 • Je zoekt naar oplossingen voor praktische problemen en maakt proactief voorstellen voor verbeteringen en je coördineert mee de implementatie hiervan.
 • Als senior lid van het Finance team draag je ook bij tot de oplevering van de overige managementrapporteringen richting senior management en Raad van Bestuur (bijv. kwartaalrapportage en -budgetten).

Goed om te weten:

 • Je rol verschilt van die van onze interne MVO adviseur (Sustainability officer) in die zin dat jij de ervaring binnenbrengt m.b.t. het omgaan met cijfers voor de niet-financiële rapporteringen (disclosures) aangaande ESG.
 • De verantwoordelijkheid voor het uittekenen van onze strategie en het bepalen van de meerwaarde die de bank kan leveren inzake ESG wordt gedragen door ons ESG-comité waar je deel van uitmaakt.


Natuurlijk kun je niet álles weten

Onze organisatie is gericht op samenwerking en kennisdeling. Binnen je eigen team en in het hoofdkantoor voorzien we voor jou de nodige opleidingen en ondersteuning door onze specialisten. Je krijgt van ons een leertraject op maat, afgestemd op jouw persoonlijke tempo en stijl. Je kan rekenen op je eigen team, je leidinggevende en de overige collega’s van de bank.


We waarderen jou

Aan jouw harde werk koppelen we natuurlijk graag een gepaste verloning:

 • Een vast salaris waarbij je de mogelijkheid hebt om je 13de maand via een Flexplan te gebruiken voor bikelease, pensioensparen, internet, IT materiaal,...
 • Een bedrijfswagen met tankkaart of de mogelijkheid tot omzetting via wettelijk mobiliteitsbudget.
 • Maandelijks een netto onkostenvergoeding.
 • iPhone met bijhorend abonnement.
 • Extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, fietsvergoeding, extra vakantiedagen en bank holidays.
 • Hospitalisatie-, invaliditeits- en groepsverzekering – al vanaf je eerste werkdag.
 • De kans om jezelf verder te ontplooien en deel uit te maken van een leuk team bij dé beste werkgever van België.
 • Mogelijkheid tot (maximum 50%) thuiswerk en ruime glijtijden.
 • Groeien wij? Dan pluk jij daar mee de vruchten van dankzij ons winstdeelnameplan.
 • Een fiscaalvriendelijke collectieve bonus wanneer de eco-doelstellingen op vlak van CO2-uitstoot behaald worden.

Wist je trouwens dat Bank Van Breda in 2022 werd uitgeroepen tot dé beste werkgever van België volgens Great Place To Work?

Dit ben jij helemaal

Van kop tot teen. Of het scheelt niet veel.

 • Je hebt een Masterdiploma in een economische richting of gelijkwaardig door ervaring;
 • Je hebt een sterke interesse in ESG en het verduurzamen van de bancaire/financiële sector;
 • Je hebt een greenfield mentaliteit: je kan om met een veelheid aan informatie (regelgeving rond ESG is immens en voortdurend in beweging) en bent in staat om er de kernboodschappen uit te halen;
 • Gezien het in de toekomst om een veelheid aan data gaat, heb je ook affiniteit of ervaring met BI-/ rapporteringstools, die essentieel zullen zijn bij het controleren, sturen en bijsturen van deze processen. Je hebt ook een zeer goede kennis van MS Office programma’s (Excel, PowerPoint en Word).
 • Je kan vlot contacten leggen en overleggen;
 • Je bent vertrouwd met zowel niet-financiële als financiële gegevens; je hebt ervaring met de opmaak van rapporteringen en het tekenen en opzet van de processen en controles hiervoor en je kan verschillende domeinen in verband brengen met elkaar en hebt voldoende begrip en interesse in de operationele processen om samen met de business de ESG doelstellingen trachten te behalen en hierover te rapporteren;
 • Je kan autonoom werken en respecteert deadlines, je bent goed in het stellen van prioriteiten en werkt efficiënt en doelgericht op basis van een goede planning;
 • Je bekijkt de dingen graag kritisch, bent analytisch goed onderlegd en kan vlot de huidige en toekomstige behoeften aan data inschatten en beschikt ook over een goed synthetisch vermogen.
 • Je houdt van optimaliseren, nieuwe zaken uitdenken en je bent een echte initiatiefnemer;
 • Je spreekt en schrijft zeer vlot Nederlands. Daarnaast heb je ook een zeer goed begrip van Engels en een goede passieve kennis van het Frans.

Vink je niet het volledige lijstje af, maar voel je toch een onweerstaanbare kriebel om ons te contacteren? Doen! We ontdekken graag of het klikt.


Bij Bank Van Breda hechten we veel belang aan het juist behandelen van vertrouwelijke en privacygevoelige informatie. Als je bij ons in dienst komt, zal je intensief met dit soort gegevens in contact komen. We verwachten dan ook dat je hier op een correcte en ethische manier mee zal omgaan.